Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lakás

2008.11.09
JAPÁN LAKÁS
Ha vonzódunk a természetes és egyben egyszerű vonalakhoz, fontos számunkra a természet közelsége és szeretjük a variálható tereket, akkor a mi stílusunk a JAPÁN STÍLUS.
A tradicionális japán belső tereket a természetes anyagú padlóborítás (más szóval tatami) jellemzi, a színeket szintén a természetből veszik pl. bambusz színei, a különböző kő színek.
  • A téralakítás: eltolható, mobil falak, tolóajtók, az eltolható falakkal különböző módon lehet alakítani a belső teret, ettől izgalmassá, mozgalmassá válik a tér és mint a természet és a világ a belső tér is folyamatos változáson megy keresztül
  • Bútorok: tömörfából készülnek, formáik egyszerűek, aszimmetrikus elrendezésűek, alacsonyak, nagyrészt komódokat alkalmaznak
  • Világítás: rizslámpák, gyertyák
  • Kiegészítők: természetes elemek, virágok (pl. orchidea), csobogók
  Hagyományos asszimmetrikus japán szekrényJapán hálószoba, mai berendezésben
A hagyományos teaházak belsőépítészete:

 

Amióta a zen buddhizmus lett az uralkodó irányzat, a Távol-Kelet művészete szándékosan kerüli a szimmetriát, ami nem csak teljességet, de ismétlődést is sugall. Az egyforma díszítőelemeket a képzelőerő hóhérának tekintik. Ezért a tájképek, a madarak és a virágok váltak a legkedveltebb művészi témává az emberi alak helyett, amely már jelen van a néző személyében.


mai japán franciaágy
A szoba díszítésére szolgáló különféle tárgyakat úgy kell kiválasztani, hogy egyetlen szín vagy minta se ismétlődjék. Ha élő virág van a szobában, nem kívánatos a virágcsendélet. Ha kerek formájú teáskannát használunk, a vizeskorsónak szögletesnek kell lennie. A fekete mázas csésze mellé nem illik feketére lakkozott teásdoboz. Ha vázát vagy füstölőtartót helyezünk a tokonomába, semmiképpen se tegyük középre, nehogy két egyenlő részre osszuk a teret. A tokonoma (teaház) egyik oszlopa készüljön más fából, mint a másik, hogy kerüljük az egyhangúságnak még a látszatát is.

mai japán belsőépítészet

Kép

 

 

 

 

 

 

 

Jajj én annyira szeretném hogyha ilyen lenne az én szobám is egyszrűen oda és vissza vagyok ezért a stílusért szerintem nagyon jól néz kiminden egy japán házban nem lehet rá rosszat mondani a kilátás a kertekre (eleve a kert lenyűgöző) és szerintem olyan ötletes az egész ahogy berendezik...(L)

                                                                 By: Caroline-chan