Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A teaivás kúltúrája

2008.11.15

A teázás szabályai és kultútája

Japánban a teaivás nem merül ki abban, hogy a teafiltert belelógatjuk a forró vízbe, aztán cukrot és citromlevet zuttyantunk a teánkba, felhörpintjük, aztán mindenki siet a dolgára.
A teakészítés és ivás itt szertartás és körülbelül 3-4 órahosszáig tart, a külföldieken megkönyörülnek és nekik, csak másfél órás és természetesen az is  térdelő ülésben.Nem mindegy hogyan tartjuk a teáscsészét, melyik fele mutat irányunkba, mindennek megvan a maga szabálya. Az sem mindegy, hogy miben isszuk teát, ugyanis az is befolyásolja az ízélményt, hogy kő, porcelán, kerámia vagy üveg csészéből fogyasztjuk.Mindennap szánjunk egy kis időt a teázásra, gyújtsunk hozzá füstölőt, gyertyát és álljunk meg egy cseppet. Nagyon jó lassító, rohanó világunkban.

A teaszertartás  helye a teaház,japánul a szukija .Ennek mérete 4 és fél tatami (1 tatami kb. 90×1,80 cm).

A teaszertartás lépései :

  1. Meghívás: A vendéglátó megbeszélte a teamesterrel, hogy kiket szeretne meghívni. Ez legalább öt, maximum hét fő lehetett. 
  2. A vendégek érkezése: A mocsijában  várakoznak a vendégek, akik fölkészülnek a ceremóniára. 
  3. Belépés a teaházba: A szertartás kezdetét a teamester jelzi. Nesztelen léptekkel, mélyen meghajolva mennek be a teázóba. A mély meghajlást a teaház alacsony ajtaja is megköveteli. A vendégek meghajolnak az ikebana  előtt, majd csendben körülnéznek a teaházban: megszemlélik a tokonomát ,végül adott jelre letelepednek a számukra kijelölt helyre. 
  4. Teázás: A tea előtt könnyű süteményt kínálnak a vendégeknek. A teamester először bambuszseprűvel (mat-csa) a csészébe söpri a megfelelő mennyiségű teaport, majd a bambusz merőkanállal forró vizet mer rá. Ezt a seprűvel fölkeveri. Így kap egy csésze teasűrítményt. Ebből a sűrítményből önt a többi vendég csészéjébe, majd erre még forró vizet öntenek. 
  5. Teaivás: A japánok nem ízesítik semmivel a teájukat. Három lassú kortyot ír elő a szabály, tilos felhörpinteni. Több csésze teát is el lehet fogyasztani egymás után, a mennyiség nincs meghatározva. 
  6. Beszélgetés: Miután már nem isznak több teát, a vendégek csöndes társalgásba merülnek, aminek témája általában a teaház körül forog. 
  7. Távozás: A teaszertartást a teamester által megadott jelre befejezik. A vendégek elbúcsúznak a házigazdától, majd zajtalan léptekkel távoznak.

Kép Kép Egy  teaház


A háttérben láttok pár kelléket a teázáshoz
                                                               by: Caroline-chan