Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hagyományos viseletek

2008.09.13

Hagyományos vieselet

Kimono:

A kimonó 着物, szó szerinti jelentése: ruha, viselni való ruha összefoglaló nevén a japán nemzeti viselet. A kimonó szó eredetileg minden viselt ruhára használatos kifejezés volt, és csak később korlátozódott egy bizonyos ruhadarabra. A kimonóról általánosságban elmondható, hogy szabása kiterítve egy T betűt formáz, a nyugati kultúrkörben az ilyen szabású ruhákat leginkább köntösnek nevezik.

A kimonó a legtöbb nyugati öltözéktől eltérően nem követi a test vonalát, szabásvonala szögletes. Tradicionálisan a köpeny baloldali végét hajtják rá a jobboldalira (fordítva csak a halottak felravatalozásán szokás, élő személynek balszerencsét hoz).

 

Kép

 

 

 

 

 

 

                               Geta:

A Geta 下駄 is a hagyományos viselethez tartozik, ez egy hagyományos Japán lábbeli. És ehhez veszik fel a tabi nKépevű zoknit.

Kép

 

 

 Kiegészítők:

 A japánok imádják az összecsukható dolgokat – lampiont, paravánt, batyu-kendőt (furoshiki), ernyőt (az összecsukható esernyő-nyél is japán találmány). Az ágyukat is – ami földre terített derékalj csupán – nappalra összegöngyölik és faliszekrénybe zárják.

Az összecsukható legyező a japán kultúra metafórája lehetne; a geometria nyelvén szólva a kétdimenziós síkot egydimenziós vonallá zsugorítja. Rögtön el is lehet rakni a kimonó ujjába. A japánok számára a legyezés a valóság meghívása, magukhoz tessékelése – a legyező összecsukása pedig a valóság egyfajta fogalmak nélküli megragadása, majd megőrzése, mondhatnánk „zsebre-vágása”.

 Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

varcsimarcsi@citromail.hu

(valach maria, 2011.02.21 14:21)

Örülök,hogy rátaláltam a lapjára!Hasznos tanácsokat kaptam.köszönöm .